Odjeci 43. BMW Berlinskog maratona

Po mom mišljenju nezasluženo neprimijećeno je prošlo zadnje 43. izdanje BMW BERLIN-MARATHON-a. Maraton na kojem je više puta obaran svjetski rekord i ove godine(25.09.2016.) je opet okupio ponajbolje maratonce današnjice. Među njima je bio i povratnik u maraton(i trčanje), aktualni svjetski rekorder na 5000 m i 10000 m, Kenenisa Bekele. Po vrlo blagom i povoljnom vremenu veća grupa trkača uključujući i “pace-makere” je krenula pomalo pre ambiciozno prvih pet kilometra(14:20), no do polovine staze grupa je očekivano malo usporila. Na polovini staze vrijeme je još uvijek obećavalo napad na svjetski rekord. Čak 7(osmi je imao zaostatak 2 sek.) trkača je imalo identično vrijeme od 1:01:11. Wilson Kipsang je prvi napao nakon tridesetog kilometara, a u tome ga je jedino pratio Lagat. Kenenisa je pustio dvojac ali držeći ih na maloj distanci te postepeno dostizao njihovu prednost. Na četrdesetom su dva trkača(Kipsong i Bekele) koji su taj dan bili najraspoloženiji trčali ponovo zajedno. Tada je nešto više od kilometar prije cilja Kenenisa uključio u novu brzinu, njegov čuveni “kik”. U toj čuvenoj promjeni istovremeno povećava duljinu koraka i frekvenciju. Jedanaest puta svjetski prvak u krosu i aktualni svjetski rekorder na 5 i 10 km jednostavno nije ostavio nikakvu mogućnost da ga izvrsni Kipsang prati.
Ulaskom u cilj i klimanjem glave očito je na kraju pokazao da nije potpuno zadovoljan iako je oborio etiopski rekord svog mentora velikog Haile Gebre-a i istrčao drugi najbolji rezultat svih vremena u maratonu. Vrijeme 2:03:03 je samo za 6 sekundi bilo “kratko”(predugo) za za svjetski rekord ali gledajući koliko danas ima izvrsnih trkača taj rezultat možda neće dugo biti nedostižan.
Drugoplasirani Wilson Kipsong je istrčao također osobni rekord 2:03:13 i nije bio nezadovoljan drugim mjestom jer kako je rekao: “učinio sam sve što sam mogao ali to protiv Kenenise nije bilo dovoljno”. Treće plasirani je opet bio kenijac Evans Chebet sa 2:05:31. U ženskoj konkurenciji suvereno su vladale etiopljanke osvojivši prva tri mjesta. Utrka se rasplela već nakon petnaestog kilometra kad je Aberu Kebede nametnula tempo koji je cijelo vrijeme pojačavala stvorivši na kraju prednost veću od tri minute pred Birhane Dibaba. Vrijeme pobjednice Aberu Kebede je bilo 2:20:45, dok je Dibaba trčala 2:23:58. Trećeplasirana etiopljanka je bila Ruti Aga sa 2:24:41. Berlin je još jednom pokazao da osim velike popularnosti(samo još New York i Tokio imaju više od 1 milion gledatelja) ima i najbržu stazu stvorenu za velike rezultate.